Carte istorică şi politică


#1

Cea mai recenta cartulie de acest gen citita:

The New Threat From Islamic Militancy - Jason Burke

Cred ca este o carte pe care musai trebuie aruncat un ochi daca esti genul de cititor pasionat de politica, istorie sau doar curios sa intelegi un pic mai bine de ce secolul in care traim este unul presarat de atentate in aparenta de neinteles.
Jason Burke si-a inceput cariera ca jurnalist de razboi in anii '90 si de peste 20 de ani cam stie cu tot ce se mananca valtoarea din Orientul Mijlociu. E scrisa clar si cursiv evitand sa isi spuna prea mult propria parere. Datele istorice sunt bine puse la punct dar nu plictiseste cu detalii. De la cum s-a format Al Qaeda si pana la “cum a ajuns Occidentul sa devina casa celor mai afurisiti extremisti islamici” cartea acopera o serie intreaga de intrebari si dileme.

De sambata citesc, lasand-o cu greu din mana:

Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need to Know About Global Politics - Tim Marshall

Ca sa intelegem un pic mai bine politica si strategia liderilor marilor puteri trebuie sa tinem cont de geografie. Asta incearca sa faca in cartea asta Tim Marshall. Abordeaza, deloc plictisitor, probleme de geopolitica care au dus la crearea unor noi natiuni, au adus si produc in continuare razboaie sau forteaza crearea unor strategii pe termen lung ale popoarelor.
Este o carte foarte interesanta pentru ca abordeaza probleme de ASTAZI si arata cum lupta pentru putere se da in continuare tinandu-se cont de niste pure notiuni de geografie. Indiferent cat s-a dezvoltat tehnologia, muntele ala inalt va fi intotdeauna cea mai buna arma de aparare a granitei. Vom intelege un picut mai bine de ce Rusia va renunta doar cu arma in mana la Crimea.
Indiferent ca avem avioane, tot porturile si puterea navala ajuta mai mult o tara sa se dezvolte economic si politic - de exemplu China care face tot ce poate in momentul de fata sa isi dezvolte baza navala.


#2

Am terminat cu The Prisoners of Geography. Se citeste foarte usor si nu este incarcata pana la refuz cu detalii.
Combina partea de geopolitica cu un pic de istorie si cu posibile scenarii strategice. Nu este o carte grea si cred ca ofera o foarte buna claritate asupra “lumii”.
La sfarsitul zilei toti vrem sa supravietuim. Raman bineinteles intrebarile: cum/daca putem face asta fara razboaie?


#3

Buna dimineata. Multumesc pentru recomandare @florin . Adevarul este ca ar trebui recitit un pic mai in amanuntime despre subiect. Mai ales avand in vedere valtoarea sociala care are loc acum in America.


#4

multumesc MULT pentru vorba buna. dar nu cred - pe bune - ca The Civil War poate fi termen de comparatie pentru America de azi. pentru bunul motiv ca azi, the U.S. simply does not have any really gifted political leaders (daca ma uit la ambii competitori pentru Prezidentialele din noiembrie ma ia, rau de tot, cu durere de cap!). La vremea Razboiului Civil, atat Nordul cat si Sudul aveau destule figuri politice de toata isprava. asa ca…


#5

Ah da, nici pomeneala sa poti compara figurile politice. In continuare mi-e greu sa inteleg cum au putut ajunge lucrurile atat de departe.
Am vazut o parte din dezbaterea lor si mi-a dat o senzatie de Mutea cu Surdea care habar nu au de fapt, de ce se afla acolo.

Ma refeream ca poate ar fi bine de citit mai in amanuntime subiectul pentru ca nu cred ca societatea de acum e foarte departe de luat arma in mana si de facut razboi, vecin intre vecin. True indeed ca erau alte probleme atunci dar mai pune un pic de baza la intelegerea subiectului.
Nu am idee in ce masura a crescut rasismul dar niste probleme tot mai mari sunt clar prezente. Si, nu stiu cat ajuta situatia, trusturile media si toate campaniile care sunt concentrate mai mult pe ideea de “rasa” si mai putin pe principiul ca: “autoritatile trebuie obligate sa isi faca treaba corect.”


#6

Suna interesant ultima carte a lui Lucian Boia Strania istorie a comunismului romanesc. Am pus-o in wish list-ul pentru carti din Romania.


#7

Citesc de ceva vreme la o carte pe care nu stiu daca as putea sa etichetez drept “istorica” :smiley: Din simplul motiv ca te tine cu inima la gura: spioni, aventuri, primejdie. E vorba despre The Great Game: On Secret Service in High Asia - Peter Hopkirk.
Dar da, asa s-au construit imperii si asa istoria a luat diverse forme.

Those engaged in this shadowy struggle called it “The Great Game,” a phrase immortalized by Kipling. When play first began, the two rival empires lay nearly 2,000 miles apart. By the end, some Russian outposts were within 20 miles of India. This classic book tells the story of the Great Game through the exploits of the young officers, both British and Russian, who risked their lives playing it. Disguised as holy men or native horse-traders, they mapped secret passes, gathered intelligence, and sought the allegiance of powerful khans. Some never returned. The violent repercussions of the Great Game are still convulsing Central Asia today.


#8

Ma mir ca Christopher Caldwell nu este inca pus pe lista pe care este si Salman Rushdie. Cartea lui, Reflections on the Revolution in Europe mi se pare mai putin o “reflectie” cat un compediu de date statistice. Date pe care oricat ai incerca sa le ignori, la un moment dat tot te vor privi in ochi.

Ideea e simpla: Christopher Caldewell discuta niste probleme si date statistice pe care nu le vei vedea discutate in “main stream media”.
Recomand cartea pentru ca atitudinea strutului nu ne va duce prea departe.


#9

E pe lista de citit. Trebuie sa mi-o comand ca sa pot profita de timpul liber de sarbatori.


#10

Recomand cartea pentru dezbaterea pe care o creaza pe tema Uniunii Europene. Care e ideologia? E necesara o reforma? Sunt probleme bagate sub pres?

Pe alocuri sunt teme care se repeta. Asta a fost si motivul pentru ca i-am dat doar 4 stele pe Goodreads si nu 5.


#11

After Europe - Ivan Krastev

Nu stiu daca este o carte care provoaca. Mie mi se pare ca scoate la dezbatere chestiuni evidente: diferente culturale/istorice puternice intre Vest si Est, UE-ul care sta sa pice si Europa care incepe sa fie un continent tot mai slab si mai batran.

Imi place f mult ca explica, destul de neutru, de ce Vestul gandeste cum gandeste, de ce noi din Est avem alte principii. Pana la urma, experientele diferite isi spun cuvantul.


#12

Cred că poate fi inclusă aici:

O carte absolut teribilă despre crima organizată din Napoli, despre Camorra, despre afacerile cu deșeuri toxice, despre felul în care mafia italiană obține profit de pe urma comerțului cu fake-uri, despre războiul din 2004-2005 dintre două gang-uri mafiote (vă vine să credeți că-n ianuarie 2005 se suna pur și simplu la ușă, iar proprietara era împușcată în față de îndată ce deschidea? Vedem așa ceva de multe ori în filme. Da, dar inclusiv în Napoli se întâmplă).

E teribilă cartea, autorul trăiește de mai bine de zece ani sub protecția poliției, și-a pierdut practic viața așa cum o știa, întrucât Camorra îl vrea mort - ceea ce, de fapt, validează cartea și demonstrează că e adevărat ce scrie-n ea.

Mai am mai bine de jumătate de citit, dar deocamdată un lucru mi-e clar: eu n-am ce căuta în outlet-urile ”de lux”. Foarte mare parte din ce ajunge acolo e prin mâinile Camorrei - și profiturile obținute merg direct la ei.


#13

Am inteles ca si filmul e f bun. Tot zic si eu sa citesc cartea.


#14

O carte care musai trebuie citita de oricine vrea sa inteleaga si sa invete despre Balcani si, in special, Romania. Robert Kaplan nu doar ca scrie absolut minunat dar are si talentul de a intelege istoria dincolo de cifre si simple date din calendar. Mi s-a parut ca a facut o radiografie superba Romaniei.


#15

Cand iti face barbatul vizita supriza la birou si iti aduce o carte cadou :smile: Asa, da!