Gogosi - ca la bunica acasa?!


#1

Dau un regat pentru un castron de gogosi ca cele pe care mi le facea bunica-mea.

Am tot incercat/testat de-a lungul timpului diverse retete. Nu a fost chip sa ma pot bucura de ce mi-a iesit din maini.

Ieri am testat o alta reteta. Au fost decente, dar nici pe departe nu a fost aluatul acela “sourdough”. Majoritatea retetelor sunt pe stilul “american”: fff pufoase.

Daca aveti vreo reteta buna si testata, old-school, de gogosi romanesti, va rog mult de tot, dati din taste. :smiley:


#2

Astia-s donatzi :stuck_out_tongue_closed_eyes: , gogoasa n-are borta in mijloc. De care gogosi vorbesti, alea rotunde? Ca mai existau si alea fara o forma definita, se tragea bucata de aluat mai mult sau mai putin la intamplare.
Poti incerca asa:
500 g faina
30 g drojdie proaspata
250 ml lapte caldut
60 g unt
60 g zahar
2 oua
coaja de lamaie sau rom
Se face maiaua, se amesteca cu celelalte ingrediente si se framanta pana aluatul devine elastic. Se lasa vreo juma de ora sa creasca, apoi se intinde cu sucitorul (sa fie cam 1 cm) si se taie cu un pahar de apa. Abia acum se lasa mai mult la crescut, rotunjoarele (acoperite cu un prosop de bucatarie). Se trage de aluat, mai ales in mijloc sa fie subtire. Se prajesc in mult ulei fierbinte.


#3

Hehehe :smile: Stiu, dar am pus linkul de la poza asta pentru culoare :smile: :smile: :smile:

Gogosile bunica-mii erau cam fara forma :smile: Bunica din partea lui taica-miu le face rotunde si pufoase. Dar nu ma dau in spate dupa stilul asta.

Multumesc tare mult pentru reteta :kissing_heart:

Reteta testata de mine era oarecum asemanatoare dar cu mai mult unt (100g la 350g de faina). Mi s-a parut mie cam mult dar am zis, hai sa incerc.
Nu au crescut si au iesit mai mult ca niste fursecuri ff fragede :smile:


#4

Eu fac saptamnal de tot felul, si rotunde, si din alea plească , dar nu pot sa iti dau cantitati exacte pt ca fac totul la ochi, nu mai masor nimic… dar cred ca la baza este reteta traveleristei. Uneori pun 3 galbenusuri in loc de 2 oua. Zic babele astea pe aici ca nu baga albusul in aluat ca se intarareste. Nu stiu daca o fi asa, ale mele se termina cu viteza luminii, n-au timp sa se intareasa :joy:


#5

astea estem bune?


#6

Astea ies sa hranesti toata scara, dintr-un kil de faina. Dar cred ca ies delicioase, exact ca alea de la tara, acrisoare.


#7

Mai si eu fac de obicei totul la ochi, dar la nemerniciile astea mici, nu iese pasenta. Nici cu totul masurat n-a iesit ca lumea treaba. Nu vor sa creasca domne. Iar la prajit raman tuflite.
Deja incepe sa ma enerveze faza atat de tare incat am target personal :smile:

@Queen da, cred ca si astea sunt bune. Problema e clar la mine, nu la retete :smile:

Testez si ce mi-a dat @Travelerista si asta a lui Hadean si vedem :smile:

Gogosile si papanasii sunt complexele vietii mele de gospodina :smile: :smile: Si papanasi am incercat sa fac de vreo 4 ori. De fiecare data am aruncat tot. Au ramas arsi, cruzi si tari :rage:

Iar mister imi povestea cum facea bunica-sa papanasii in 15 minute cat se pregatea el sa se duca pe munte. Pfffffuuuuu.
Iar noi doi n-am reusit nici macar o portie mancabila sa facem, ce sa mai discutam despre pus papanasi in farfurie in timp record :smile:


#8

O sa injumatatesc masurile, e clar :smile: Macar daca as stii ca ies bune, aduc si la birou :smile:
Dar cum, statistic vorbind nu ies cine stie ce, mai bine sa nu irosesc materialul :smile:


#9

Baga atunci la crescut in cuptor, la 50°C. Sau lasa peste noapte la frigider. Daca nici asa nu creste aluatul cum trebuie, inseamna ca drojdia e defecta.


#10

Fix asa cum zici tu, pun aluaturile la crescut :smiley: cuptorul e baza.

Am facut niste paine - pita bread, a iesit o nebunie si a crescut aluatul ca in povesti. Aceeasi drojdie, faina si loc de crescut pentru gogosi…nexam.

Sincer, am crezut ca poate e de la faptul ca a avut prea mult unt.
350g de faina, 100ml lapte, 2 galbenusuri, 100g unt, drojdie, zahar.


#11

eu stiu ca daca pui prea multa grasime raportata la cantitatea de faina, atunci nu cresc.
Eu le mai cresc urgent punand oala in care fac aluatul in chiuveta cu apa fierbinte :smiley:


#12

Ha! Geniala ideea :smiley:

Ok, deci untul ala mult mi-a dat peste cap maretia unui aluat crescut :smile:


#13

@Daria, m-ai facut sa prestez gogosi, de-alea mai mari si cu suprafata mai tare, mie astea-mi plac cel mai mult. O sa postez reteta mai tarziu, acum las numai poze. Facute fara blitz, de-aia au iesit mai galbejite decat in realitate.


#14

Deci
Gogosile mari ale lui Schuhbeck

130 ml lapte
20 g drojdie proaspata
375 g faina
40 g zahar
3 oua + 2 galbenuse
maduva de la 1/2 baton de vanilie
1/2 lingurita coaja rasa de lamaie netratata
sare
3 linguri unt moale

Se face maiaua: in laptele caldut se faramiteaza drojdia, se amesteca cu 150 g faina (din alea 375 g). Se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut la loc cald 20 minute.
Se amesteca maiaua cu restul de faina, zaharul, ouale si galbenusele, vanilia si coaja de lamaie, o priza de sare. Abia cand s-a format deja aluatul, se adauga, cate o lingura, untul. Se lasa la framantat 5 pana la 10 minute. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la t° camerei 25 minute.
Se formeaza 12 bile din aluat (eu am facut asa, ca sa nu ung toata bucataria: intr-un bol am pus faina si acolo am pus bucata de aluat pentru o bila, am innebubit-o cu faina aia). Bilele se aseaza pe o tava unsa cu ulei, se acopera cu folie de plastic si se dau la crescut la loc cald, 15 - 20 minute, pana se dubleaza volumul.
Se prajesc in ulei la 160°C (eu nu i-am masurat t°, sa faca basici cand se pune aluatul in el si sa nu se prajeasca parte in ulei in cateva secunde). Se ung mainile cu putin ulei, se ia cate o bila, se trage de ea (chiar si fara noima) si se prajeste pe ambele parti. Se pune pe hartie de bucatarie si se poate pudra cu zahar.


#15

Sambata seara erau chiuituri la mine acasa :smile: Au iesit gogosile!


#16

Bravoooo!!! foarte bine arata!


#17

Multumesc pentru sfaturi :kissing_heart:

Am schimbat si faina de data asta. Pana acum folosisem o faina puternica pentru paine.


#18

Super, @Daria
M-as infinge in ele :heart_eyes:


#19

@Daria:heart_eyes:


#20

Multumessscccc mult, mult :kissing_heart::kissing_heart:

Data viitoare le fac pe modelul tau :wink: Asa le prajea si bunica-mea. Dar acum mi-a fost frica sa mai bag inca un experiment la inaintare :smile: