Non-fictiune - diverse


#1

Zilele trecute am terminat o carte, la care cred ca o sa ma gandesc mult timp de acum inainte: This is London de Ben Judah.
Omul si-a luat orasul la picior si s-a apucat sa investigheze si sa relateze de la fata locului despre toate categoriile sociale, nu tocmai fericite, care formeaza si care sustin marea metropola.
A dormit cu cersetorii romani (sclavi care nu se mai pot intoarce la ei acasa in Romania pentru ca au datorii la camatarii care i-au adus aici) in strada langa Hyde Park, s-a dat drept ucrainean si a dormit cu 15 romani din constructii in casa, a discutat cu directori de scoli despre fetele crescute traditional si din scurt acasa dar care la scoala dau jos hijabul si se comporta ca orice adolescenta occidentala, cu nigerienii care se ocupa de curatenia de la metrouri, cu filipinezele care abia asteapta sa vina cu stapanii arabi in Londra pentru ca aici este singurul loc unde pot fugi din sclavia in care sunt tinute, cu prostituatele romance tinute in sclavie etc.

Din punctul meu de vedere cartea ar trebui tradusa si in Romania. Am avea cu totii enorm de invatat si am intelege un pic mai bine ce inseamna strainatatea pentru unii romani, ce inseamna Londra si ce inseamna de multe ori viata de strain sarac intr-un loc care la suprafata sclipeste si pare acoperit in diamante.

London is a global city. More than half of those who live in the UK’s capital came from somewhere else – and most arrived in the last ten years. Migration is transforming London, for better and for worse.

Ben Judah is an acclaimed foreign correspondent.
In This is London, he turns his keen reporter’s eye on home, immersing himself in the hidden world of the city’s immigrants – from the richest to the poorest – to discover the complex and varied individuals who are making London what it is today. He’s had dinner with oligarchs and meetings with foreign royalty, spent nights streetwalking and sleeping rough; he’s heard stories of heart-breaking failure, but also witnessed extraordinary acts of compassion, hope and the triumph of love.


#2

Pentru fanii Twin Peaks ;)))


#3

Un articol ff bun in jurul cartii Hillbilly Elegy de JD Vance. Foarte, foarte buna cartea.

I am roughly the age of J. D.’s witless and bereft mother and come from a background which has its similarities, although I suppose these should not be overstated. I was brought up not in the steel town of Middletown, Ohio, but the steel town of Middlesbrough, North Yorkshire, in the northeast of England. You can still buy a house just outside the ’boro for a little over one dollar. Yes, one dollar for a house in a country, though a garage in London will cost you three quarters of a million. It is impoverished and left behind; there are drugs, alcohol—oh boy, is there alcohol—and that same “learned helplessness” now that the steel works have closed down.

We were not starving, but we were not well off. I felt exactly the same astonishment when I eventually went to the London School of Economics as Vance experienced at Yale: The incredible affluence of my fellow students! It had never occurred to me that people could be that moneyed. The shock still resonates, all these years later, inside my head.


#4

Irvin D. Yalom scoate o carte de memorii :slight_smile:


#5

Gabriel Liiceanu - Romania: o iubire din care se poate muri

Mi-a placut. Mai pune un picut sub lupa societatea noastra. Nu aduce nimic nou dar e pe alocuri ca o gura de aer rece.


#6

Ana Blandiana - Fals tratat de manipulare.

Mi-a lasat acelasi gust amar pe care numai jurnalalele Monicai Lovinescu reusesc sa il scoata la iveala.
Poti sa spui despre o astfel de carte ca e frumoasa? Ce poate fi frumos in impostura care acopera totul?
Cu toate astea, chiar si realitatea asta deprimanta pare putin mai suportabila cand e pusa pe hartie de Ana Blandiana.

Pentru cine vrea sa inteleaga ceva mai bine mentalul colectiv - cred ca e musai sa priviti cu atentie cartea aceasta.


#7

Buna, fff buna cartea. Pe langa faptul ca scrie chiar misto, aduce la lumina niste chestiuni pe care multi le-au uitat sau nu le-au stiut.
De la cum functioneaza concret Uniunea Europeana (cum s-a format istoric uniunea de la interese economice) si pana la educatie economica.


#8

Along The way Enchanted Way: A Romanian Story - William Blacker

Parca citesc Amintiri din copilarie de un Creanga englez :smile: O superbitate de carte: de la stilul de scris si pana la povesti. Omul a trait in Romania intre 1996-2004 si a luat foarte in serios ideea lui Lucian Blaga: eternitatea s-a nascut la sat.
Mi se face si mai dor de casa.

https://www.goodreads.com/book/show/7662095-along-the-enchanted-way

http://www.unitedagents.co.uk/william-blacker


#9

Mi-am comandat-o si eu ieri, azi a venit, va fi una dintre lecturile de vacanta, de-abia astept! :heart_eyes:


#10

Mi-o comand si eu. De cand asteptam o carte scrisa in engleza despre frumusetile Romaniei. Am o prietena aici care m-a rugat sa ii recomand o carte despre Romania si nu prea stiam carti traduse in engleza.


#11

Nina a citit-o si i-a placut. Eu n-am apucat inca


#12

Proaspat comandata, vine maine


#13

Mi-a placut The Four, mai ales in contextul Facebook - Cambridge Analytica. E de citit cartea. Evident, cu un pic de sare, dar in mare parte, omul mi se pare ca are dreptate.

Acum sunt la jumatate cu “Stranger than we can Imagine: Making Sense of the Twentieth Century”.

Imi place la nebunie cum face conexiunile intre diverse domenii: razboi, arta, science-fiction. Misto stilul de scris si ideile.


#14

Inceputa in weekend, cred ca o dau gata repede pentru ca imi place mult.


#15

#16

Sunt abia la jumatatea cartii dar eu zic ca merita sa o luati la citit. Pe alocuri sunt chestiuni deja stiute. Da, evident ca somnul este sanatos. Da, evident ca avem nevoie de mai multe ore de somn decat 5-6 si apoi sa incercam sa stam in picioare cu multe cafele si red-bull-uri. Dar sunt si chestiuni noi pe care le poti invata din cartulie.
Imi place ff mult cum descrie taskurile pe care le face creierasul nostru. Inclusiv comparatia dintre creier si networking-ul din IT mi s-a parut bine-venita.
Puneti mana pe cartea asta daca aveti sansa.


#17

Recomand:

Abia astept si filmul. Jur ca daca nu as fi stiut ca este caz real, as fi putut spune ca e unul dintre cele mai tari thrillere ever.
Te ia cu fiori pe sira spinarii cand realizezi ca este de ajuns sa fii intr-un network de bashtani si sa ai tupeu ca sa dai tunuri de milioane.

Gagica mi se pare intruchiparea psihopatilor.